Verzekeringen - Vervoer

Staar uzelf niet blind op de goedkoopste. Het gaat er om dat de dekking bij u past. Let goed op deze aandachtspunten om de best passende autoverzekering te vinden. 

- Kijk naar de verhouding van prijs en risico
- Bekijk het bonus-malus-systeem zorgvuldig
- Staar u niet blind op vergelijkende onderzoeken

Weeg risico en prijs af
Op het internet kunt u gemakkelijk autoverzekeringen vergelijken. Maar deze vergelijkingen zeggen weinig tot niets over belangrijke zaken zoals de dekking en voorwaarden. Wat is uw eigen risico? Zijn specifieke risico�s die voor u gelden, zoals vandalisme, wel gedekt? En welke service biedt de verzekeraar u? Hoe snel en adequaat handelt hij bij schade? Worden sterretjes in uw ruit gratis gerepareerd of krijgt u gratis vervangend vervoer? Een internetvergelijker houdt vaak geen rekening met deze factoren. U ziet alleen een prijs, en geen verhouding van prijs en risico. Daardoor loopt u het risico een uitgeklede verzekering af te sluiten die minder dekkend is dan u wenst. En dat kan u duur komen te staan. 

De prijs zegt niets over de kwaliteit. 
Een hoge premie wil niet zeggen dat u dan een uitstekende verzekering hebt. Omdat elke verzekering eigen voorwaarden en dekkingen heeft, moet u dus goed opletten welke het beste op uw wensen en eisen aansluit. Reist u veel in het buitenland, dan wilt u daar goed gedekt zijn. Laat u daarom niet leiden door de prijs, maar laat u goed adviseren over de verhouding van prijs en dekking. De duurste autoverzekering is niet per definitie de beste, en de goedkoopste niet altijd de slechtste. 

Hoe werkt het bonus-malus-systeem
De bonus-malus-regeling kan u veel korting op uw premiekosten opleveren. Soms tot wel 75%. Maar elke verzekeraar hanteert een eigen regeling voor de opbouw van, en terugval op, de bonus-malus-ladder. Bekijk het bonus-malus-systeem daarom goed. Bij een schadeclaim valt u bij de ene verzekeraar verder terug dan bij de andere. Het is goed om te weten dat de hoogte van de premie niet altijd iets zegt over de kwaliteit van het bonus-malus-systeem. Laat u hierover goed adviseren door uw onafhankelijk adviseur. Hij kan u ook adviseren over het afsluiten van een no-claim beschermer. Een no-claim beschermer zorgt ervoor dat u ��n schade per jaar kunt claimen zonder meer premie te gaan betalen.

De beste autoverzekering bestaat niet
Vergelijkend onderzoek onder autoverzekeringen wordt regelmatig gehouden. Bladen of websites publiceren hun zogenaamde beste keus, maar vaar hier niet blind op. Voor dit soort onderzoek worden vaak een aantal aannames gedaan zoals; een bestuurder van 30 jaar uit Amsterdam, met 10 schadevrije jaren, een autowaarde van 25.000 euro en een jaarlijkse kilometrage van 30.000 kilometer. Maar woont u bijvoorbeeld in een landelijk dorpje, bent u wat ouder, of rijdt u minder, dan kan het best zijn dat een andere verzekering u veel beter bij u past. Ook uw persoonlijke wensen voor de dekkingsvoorwaarden en de kosten voor belangrijke voorzieningen zoals een inzittendenverzekering komen hier niet in terug.